Search...

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;

Λευτέρης Αρβανίτης - TVXS



Aπό το Μάιο του 2017 έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεκάδες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Κάποιες έχουν φτάσει στη δικαιοσύνη, άλλες πάλι όχι. Πάντως φαίνεται ότι κάτι συμβαίνει στα σύνορα της χώρας, με τις μαρτυρίες να είναι πανομοιότητες και να περιγράφουν την ύπαρξη ενός οργανωμένου μηχανισμού με τη συμμετοχή σίγουρα και αστυνομικών.
Έρχονται τελικά δύο ρεπορτάζ - tvxs και aljazeera - να παραθέσουν στοιχεία και μαρτυρίες που μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Το ρεπορτάζ του tvxs.gr περιλαμβάνει μαρτυρίες προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν και στοιχεία με συγκεκριμένες ημερομηνίες, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική έρευνα. Μάλιστα στο ρεπορτάζ δικηγόροι καταγγέλλουν επώνυμα τα στοιχεία, που στο παρελθόν έστειλαν στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ενώ προκύπτει ότι έχει στηθεί και μια βιομηχανία διώξεων κατά νομικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Θα περίμενε κανείς στη χειρότερη περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει άμεσα μια ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρει πως «οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και θα διερευνηθούν και σε περίπτωση που ευσταθούν δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιες δραστηριότητες. Καλούμε τους καταγγέλλοντες να παραδώσουν ότι στοιχεία έχουν στη δικαιοσύνη».
Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού έρχεται όμως έπειτα από δύο ημέρες και είναι λακωνική: «Η χώρα μας δεν προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων μεταναστών». Σε επώνυμες καταγγελίες δηλαδή, ο υπουργός Προστασία του Πολίτη δεν απαντά ότι το θέμα θα διερευνηθεί. Τόσο σίγουρος είναι πως «αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα». Δεν προτρέπει καν τους καταγγέλλοντες να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη.
Η απάντηση του υπουργείου δυστυχώς θυμίζει άλλες εποχές και αποτελεί ένδειξη συνενοχής. Υπονοεί  δε πως τα ρεπορτάζ και οι καταγγελίες είναι “fake news”, που πέρα από  εξαιρετικά προσβλητικό για τους συντάκτες, τους καταγγέλλοντες και τα μέσα που τα φιλοξενούν, αποτελεί και μια εξαιρετικά κακή υπηρεσία για την ελευθερία του Τύπου. 
Οριακής σοβαρότητας η δήλωση του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ
Η Κλειώ Παπαπαντολέων είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παρακολουθεί συστηματικά περιπτώσεις καταπάτησης δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, ενώ η «Ένωση» στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταγγείλει επίσης παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, δίχως όμως η ελληνική πολιτεία να προχωρήσει την σχετική έρευνα.
Σύμφωνα όμως με την κ.Παπαπαντολέων, στις προηγούμενες περιπτώσεις καταγγελιών, ακόμη και για τυπικούς λόγους, υπήρχε η διαβεβαίωση πως τα στοιχεία που κατατίθενται θα διερευνηθούν. Πλέον διαφαίνεται μια αλλαγή στην πολιτική του υπουργείου, που αφορά τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.
«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται συστηματικά να προβεί έστω και σε τυπική διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Αυτό συνιστά αλλαγή παραδείγματος: μέχρι σήμερα, έστω για το φαίνεσθαι, σε ανάλογες περιπτώσεις γινόταν μια τυπική ΕΔΕ, η οποία φυσικά δεν κατέληγε πουθενά. Τώρα πλέον, το Υπουργείο με δηλώσεις οριακής σοβαρότητας συγκαλύπτει πρακτικές κρατικής βίας και αυθαιρεσίας» δηλώνει η Κλειώ Παπαπαντολέων στο tvxs.gr.

Η άρνηση του κ.Τόσκα να απαντήσει επί της ουσίας στο ρεπορτάζ του tvxs.gr, αλλά κυρίως η άρνηση  του υπουργείου να προχωρήσει  στη διερεύνηση της υπόθεσης, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες  συγκάλυψης μιας παράνομης δραστηριότητας.
«Φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, αρνούμενη κάθε διερεύνηση, ανοίγει διάπλατα το ενδεχόμενο οι πρακτικές αυτές να συνιστούν κατ’ ουσία υλοποίηση δικής της πολιτικής εντολής. Και ατιμωρησία και μηδενική διερεύνηση, δηλαδή το απόλυτο αρνητικό άθροισμα», μας λέει η κ. Παπαπαντολέων.
Κοινό μυστικό φαίνεται ότι αποτελεί η ύπαρξη ενός παράνομου μηχανισμού επαναπροωθήσεων στον Έβρο. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η δράση των παρακρατικών είχε διακοπεί τους πρώτους μήνες του 2015, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άνοιξη όμως του 2017, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έφερε στο φως το tvxs.gr,  φαίνεται πως οι επαναπροωθήσεις αποτελούν  καθημερινό φαινόμενο.
«Στον Έβρο δυστυχώς έχει ανακάμψει ένας μηχανισμός επαναπροωθήσεων, πιθανά όχι απλώς με την ανοχή της κεντρικής διοίκησης. Αναμένουμε εξηγήσεις, με δεδομένο όμως ότι αυτή η πρακτική θα μας βρει απέναντι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» δηλώνει στο  tvxs.gr, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος.
Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει εξαιρετικά καλά την κατάσταση στον Έβρο, είναι ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην περιοχή, που δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πάγια τακτική του ελληνικού κράτους. Συχνά μας λέει, χρησιμοποιούσαν και κληρωτούς φαντάρους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν άντεχαν να παίρνουν μέρος στις παράνομες ενέργειες .
«Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της αποτρεπτικής πολιτικής το συναντάμε στον Έβρο. Εκεί δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει ένας παρακρατικός μηχανισμός που συγκροτεί ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Προφανώς και η υπόθεση πρέπει να αποκαλυφθεί»  τονίζει ο κ.Τσιάκαλος στο tvxs.gr.
Να σπάσουμε την ομερτά
Χθες γράφαμε στο tvxs.gr πως το ρεπορτάζ με την πληθώρα στοιχείων που καταθέτει,  είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σπάσει η ομερτά, για όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, βρισκόμαστε πιθανά  μπροστά σε μια επιχείρηση συγκάλυψης μιας παράνομης δραστηριότητας από την ελληνική πολιτεία.
Ακόμη και αν δεν υπάρχει πολιτική εντολή για τις επαναπροωθήσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει ούτε καν ανοχή από την κυβέρνηση σε τέτοιου τύπου πρακτικές, υπάρχει μια ηγεσία –πολιτική και φυσική- στην ΕΛΑΣ, που δεν ελέγχει μια μεγάλη και στρατηγικής σημασίας περιοχή της χώρας.
Και αυτό πλέον αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και κυρίως για το ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι στιγμής για το θέμα έχει εκφραστεί μόνο μέσω της δήλωσης του κ.Τόσκα.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr 
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs.gr με μαρτυρίες, ντοκουμέντα και επώνυμες καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο σχολίασαν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι διά των αρμοδίων τομεαρχών. 
Ερώτηση στη Βουλή από Βαρβιτσιώτη
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε για το θέμα ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.  Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, στην περιοχή του Έβρου θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, καθιστώντας την υπόλογη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων. Η χθεσινή απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είναι, σε καμία περίπτωση επαρκής και πολλές πτυχές του ζητήματος θα πρέπει να διασαφηνισθούν. Γι’ αυτόν, ακριβώς το λόγο, κατέθεσα, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Λίγη περισσότερη υπευθυνότητα, από αυτούς που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση,  επινοούσαν, σε καθημερινή βάση, νέα θύματα μαζικών επαναπροωθήσεων, δε θα έβλαπτε». 
ΔΗΣΥ: Ο κ. Τόσκας συνεχίζει με νέες «μη απαντήσεις»
«Όπως, στην, από 8-6-20017, Ερώτησή μου στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέδειξα το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και έλαβα μία γενικόλογη "μη απάντηση", έτσι και στην πρόσφατη δήλωσή του ο Υπουργός κ. Τόσκας συνεχίζει να αποφεύγει να πάρει θέση για το πρόβλημα με νέες "μη απαντήσεις". Στο θέμα των "άτυπων" και παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο πρέπει να χυθεί άπλετο φώς και να σπάσει η βολική σιωπή των αρχών, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη δράση παρακρατικών οργανώσεων, όπως θύματα και φορείς έχουν καταγγείλει. Το να αποδειχθεί η αλήθεια δεν έχει να κάνει με τη στάση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών στη χώρα μας» δηλώνει για το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης, αναφερόμενος σε Ερώτηση του μετά από καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες και οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.
ΚΚΕ: Κατηγορηματικά αντίθετοι με τις επαναπροωθήσεις
«Οι καταγγελίες για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν από τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως παρόμοιες καταγγελίες, αντίθετα επανέρχονται όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση το προσφυγικό-μεταναστευτικό δράμα, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στο Αφγανιστάν, Ιράκ, τη Συρία κλπ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετώντας στο ακέραιο τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης για πλήρη ευθυγράμμιση με την ευρωΝΑΤΟϊκή στρατηγική στην περιοχή, που προκαλεί και τα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, έχει ταυτιστεί απόλυτα και με τη βάρβαρη πολιτική ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες: Καταστολή στα σύνορα, επαναπροωθήσεις (νόμιμες ή παράνομες), επιλογή όσων προσφύγων και μεταναστών θεωρούνται χρήσιμοι ως φτηνό ή και τζάμπα εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα βρίσκουν εύφορο έδαφος να αναπτύσσονται παρακρατικές ρατσιστικές και φασιστικές φωνές και πρακτικές, αλλά και μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς.
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τις επαναπροωθήσεις. Παλεύει για να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στις πολιτικές και τις πρακτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων» σχολιάζει η κ. Λίνα Κροκίδη, επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. 
Το Ποτάμι: Οι καταγγελίες σκιαγραφούν ένα οργανωμένο παρακρατικό σύστημα
«Πληθαίνουν και πάλι σοβαρές καταγγελίες και στοιχεία από δικηγόρους και Ενώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για άτυπες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών που προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες σκιαγραφούν ένα οργανωμένο παρακρατικό σύστημα, με πρωταγωνιστές αστυνομικά όργανα που μυστικά, παράνομα και με άσκηση βίας επιστρέφει στα τουρκικά εδάφη μετανάστες με σοβαρή διακινδύνευση της ζωής τους. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δυσφημεί τη χώρα μας  στο ευαίσθητο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πολιτικός προϊστάμενός τους, ο υπουργός κος Τόσκας, δεν μπορεί άλλο να ποιεί τη νήσσα. Οφείλει τώρα να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα και να σπάσει το απόστημα. Όσο παραλείπει να ενεργήσει τα αυτονόητα κινείται στο φάσμα της συνενοχής.
Όμως και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οφείλει να αντιδράσει. Θυμίζω ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2017 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας τη διερεύνηση καταγγελιών τότε για επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών» σημειώνει η κ. Γιάννα Παναγοπούλου, μέλος  του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
31/1/2018