Search...

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Ιρακινοί πρόσφυγες στο χωριό «Ψαθάδες» του Εβρου
Φτάνοντας έξω από το χωριό Ψαθάδες το Σάββατο, οι Ιρακινοί πρόσφυγες έβγαλαν φωτογραφία-ντοκουμέντο, με φόντο ταβέρνα της περιοχής. Το ίδιο βράδυ βρίσκονταν σε νησί του Εβρου, όπου οδηγήθηκαν κλεισμένοι σε φορτηγό από Ελληνες «κομάντος», όπως καταγγέλλουν

Σε περιοχή ανομίας φαίνεται ότι επιχειρούν να μετατρέψουν τον Εβρο ομάδες της τοπικής αστυνομίας που -σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία- πρωταγωνιστούν σε επιχειρήσεις «απαγωγής» προσφύγων, των οποίων τα ίχνη χάνονται στη χώρα μας και εντοπίζονται μετά από λίγα 24άωρα στην Τουρκία.
Τα στοιχεία είναι πολύ σοβαρά και βρίσκονται σε γνώση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ωστόσο, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις, η πολιτική και η φυσική ηγεσία δείχνουν να αδυνατούν να ελέγξουν την παράνομη δραστηριότητα των αστυνομικών, που συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους, όπως δείχνουν δύο διαφορετικά περιστατικά απαγωγής Ιρακινών προσφύγων που σημειώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το χρονικό

Μάλιστα, εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα το γεγονός πως, ενώ για το περιστατικό της Παρασκευής ενημερώθηκε αμέσως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δόθηκε εντολή από τον γενικό γραμματέα Τζανέτο Φιλιππάκο να γίνει άμεσα έρευνα για να εντοπιστούν οι απαχθέντες, εντούτοις η παράνομη δραστηριότητα των αστυνομικών συνεχίστηκε την επομένη.
Από πού αντλούν την προφανή πεποίθηση ότι δεν θα τιμωρηθούν, θα μπορούσε ίσως να το δείξει μια σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα για τα πεπραγμένα της αστυνομίας στην περιοχή, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα.
Οπως λένε αυτόπτες μάρτυρες στην «Εφ.Συν.», γύρω στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης εμφανίστηκε στο χωριό Αμόριο, όπως γίνεται σχεδόν καθημερινά, μια ομάδα 12-15 προσφύγων.
Οι κάτοικοι τους έδωσαν φαγητό και νερό, γιατί βρίσκονταν στο δρόμο δύο μέρες, και στη συνέχεια ειδοποίησαν την αστυνομία, για να προχωρήσει στη διαδικασία καταγραφής και υποδοχής.
Πράγματι, στο καφενείο του χωριού έφτασε αυτοκίνητο της Ασφάλειας, με συμβατικές πινακίδες και σειρήνα, και στη συνέχεια αστυνομικό βαν, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη διάθεση της οποίας βρίσκονται τα στοιχεία των προσφύγων, την ομάδα αποτελούν δύο οικογένειες από τη Μοσούλη, με ένα μωρό, πέντε μικρά παιδιά και δύο εφήβους.
Ωστόσο, αντί να ακολουθήσει η αστυνομία την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής, εκδίδοντας στη συνέχεια απόφαση αναβολής απέλασης (οι Ιρακινοί έχουν προσφυγικό προφίλ και συνεχίζεται κανονικά η διέλευσή τους στα βόρεια σύνορα), τους οδήγησε σε «μια περιοχή με πολλά φορτηγά και ένα χαμηλό κτίσμα», όπως είπαν σε άνθρωπο που επικοινώνησε μαζί τους την επομένη, περιγραφή που αντιστοιχεί πιθανότατα σε συνοριακό φυλάκιο.
Ο ίδιος άνθρωπος, που βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την ομάδα, μας ενημερώνει ότι έμειναν εκεί μέχρι τις 7 το βράδυ της Παρασκευής, όταν η αστυνομία τούς οδήγησε στις όχθες του Εβρου, τους ανάγκασε να επιβιβαστούν σε ξύλινη βάρκα και τους άφησε σε ξέρα του παγωμένου ποταμού, όπου πέρασαν το βράδυ.
Αν και προσπάθησαν να κάνουν οπτικό σήμα με το κινητό, φαίνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ., αν έψαξε, δεν κατάφερε να τους εντοπίσει. Τους εντόπισαν το επόμενο πρωί Τούρκοι ψαράδες, που τους μετέφεραν στην Τουρκία.

Στο «νησί»

Λίγο αργότερα, άλλη ομάδα περίπου 20 Ιρακινών (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») έφτανε στο χωριό Ψαθάδες (εικονίζονται στη φωτογραφία που τράβηξαν από ταβέρνα της εθνικής οδού μεταξύ του χωριού και του Διδυμότειχου).
Κατέφυγαν στην αστυνομία, αλλά, όπως ενημέρωσαν αργότερα άνθρωποι στην Ελλάδα, τους κράτησαν περίπου τρεις ώρες κλεισμένους σε φορτηγό και τους οδήγησαν μέρα μεσημέρι κατευθείαν στον Εβρο, όπου τους έβαλαν σε βάρκα και τους άφησαν και πάλι σε κάτι που αναφέρουν σαν «νησί».
Ανώτερος αξιωματικός από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ότι η ηγεσία έχει ζητήσει ενημέρωση και, εφόσον διαπιστωθούν τα περιστατικά, θα υπάρξουν συνέπειες.
Ωστόσο, την ίδια στάση είχαν κρατήσει η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο και σε άλλα περιστατικά παράνομης επαναπροώθησης που σημειώθηκαν φέτος (για δύο περιστατικά που έγιναν τον Αύγουστο ξεκίνησε έρευνα το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ για πολλά περιστατικά ακόμη έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη από οργανώσεις), αλλά οι δράστες δεν δείχνουν να πτοούνται...
22/2/2016