Search...

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

«ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

diadillosi_kata_tou_fraxti_evros.jpg

Κινητοποιήσεις για την πτώση του φράχτη στον Εβρο
Δυναμικές ήταν οι κινητοποιήσεις κατά των κλειστών χερσαίων συνόρων στη Θράκη, με βολές κατά Ε.Ε.-κυβέρνησης και με συμμετοχή διαδηλωτών και από τις δύο πλευρές των συνόρων | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πλήθος και παλμό είχαν οι διήμερες κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου κατά του φράχτη στον Εβρο σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Θράκης.
Οι ειρηνικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν διπλή στόχευση, αφενός μεν την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση με κυρίαρχα αιτήματα την πτώση του «θανατηφόρου» φράχτη και το άνοιγμα των συνόρων και αφετέρου την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Με την εξαίρεση των Καστανιών, όπου ο κόσμος έδειχνε μεγαλύτερη ανταπόκριση και διάθεση συζήτησης του ζητήματος, στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα και στους Κήπους η υποδοχή των περίπου 1.000 διαδηλωτών από όλη τη χώρα εκ μέρους των κατοίκων αυτών των περιοχών έμοιαζε άλλοτε ουδέτερη ή αδιάφορη και -σε κάποιες περιπτώσεις- αρνητική.
Το Σάββατο, στην έρημη από κόσμο Αλεξανδρούπολη, μικρή ομάδα «αγανακτισμένων» πολιτών διαπληκτίστηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης με τους διαδηλωτές, ενώ την Κυριακή σε καφενείο της Ορεστιάδας κάτοικοι έσκισαν επιδεικτικά φυλλάδια της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία πρωτοστάτησε στο διήμερο των εκδηλώσεων.
Κινητοποιήσεις κατά του φράχτη στον Εβρο
ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ιδιαιτέρως επικριτικοί ήταν οι διαδηλωτές απέναντι στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε ότι ο φράχτης στον Εβρο δεν είναι «αρνητικό γεγονός».
Ερωτώμενος σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ο υπουργός υποστήριξε ότι «χάρη στην πολιτική που έχουμε στον Εβρο δεν έχουν περάσει ρεύματα προσφύγων από τα εδάφη, αλλά περνούν μόνο από τη θάλασσα».
Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τις δηλώσεις του Ν. Κοτζιά περί κινδύνου «χιλιάδων τζιχαντιστών, αν καταρρεύσει η Ελλάδα» και ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας τεχνοκρατικά σε γερμανικό έδαφος, έδειξε να ξεχνά -μεταξύ των χιλιάδων θανάτων στο Αιγαίο- και τους 43 νεκρούς πρόσφυγες των τελευταίων ημερών σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο.
«Εχω ανθρωπιστικά αισθήματα, καταλαβαίνω τους μετανάστες, αλλά η χωρητικότητα και η δυνατότητα μιας χώρας είναι πεπερασμένη. Η Ελλάδα δεν δύναται να αυξήσει τον αριθμό που υποδέχεται», τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι «ο κύριος όγκος εκείνων που θα έφταναν από τον Εβρο θα αφορούσε Μαροκινούς, Αλγερινούς κ.λπ. που φτάνουν στην Τουρκία αεροπορικώς».

Συνέντευξη Τύπου

Συγκέντρωση για το θέμα τω κλειστών συνόρων και του φράχτη στον Εβρο
ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Κεσσάνη της Τουρκίας αντιπροσωπείες διαδηλωτών Ελλάδας-Τουρκίας, ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος υπογράμμισε πως «Ελληνες και Τούρκοι, εκπρόσωποι οργανώσεων και χιλιάδες αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δηλώνουμε ότι τα κλειστά σύνορα ευθύνονται για τους θανάτους στο Αιγαίο. Είναι εκατομμύρια οι άνθρωποι και στις δύο χώρες που πονούν με αυτό που συμβαίνει στη θάλασσα και γι’ αυτό ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα νόμιμης εισόδου στη χώρα, όπως ακριβώς ζητάνε τα Ηνωμένα Εθνη να υπάρχει πάντοτε ασφαλής δίοδος για τους πρόσφυγες».
«Στο όνομα της ασφάλειας της Ευρώπης και όσο αυξάνεται η πίεση στο μεταναστευτικό, μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς τα περάσματά τους ελέγχονται από συμμορίες που συνεχώς αυξάνουν το αντίτιμο του ταξιδιού», δήλωσε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κωνσταντινούπολης, Φαντιμέ Καβάκ, σε άλλη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε το Σάββατο μετά την πορεία στην Αλεξανδρούπολη.
Ως μια συντονισμένη διεθνή δράση και επίκαιρη κραυγή αγωνίας όλων όσοι δεν ανέχονται να πνίγονται παιδιά στο Αιγαίο περιέγραψε το διήμερο των εκδηλώσεων κατά του φράχτη ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα αντιρατσιστικά κινήματα έχουν επιλέξει τη 19η Μαρτίου, ημερομηνία συνδεδεμένη -όπως εξήγησε- με την 21η Μάρτη, Διεθνή Ημέρα του ΟΗΕ κατά των Ρατσιστικών Διακρίσεων, ως παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης, ως τον μεγάλο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σταθμό αυτού του κινήματος.

«Ζητιανεύουν»

Κινητοποιήσεις κατά του φράχτη στον Εβρο
ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Εμίν Σακίρ, εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής πλατφόρμας στην Τουρκία, περιέγραψε την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα του σημειώνοντας:
«Κοιμούνται και ζητιανεύουν στους δρόμους. Μένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς να τους αφήνουν να βγαίνουν έξω απ’ αυτά. Οι λίγο πιο τυχεροί μπορούν, αν βρουν δουλειά, να δουλεύουν με 150 ευρώ τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα. Καθημερινά δέχονται τον ρατσισμό από συγκεκριμένες ομάδες».
Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στα 140.000 μέτρα κονσερτίνας του φράχτη (του λεπιδοφόρου συρματοπλέγματος που μοιάζει με «αγκίστρι», όπως είπε), επισημαίνοντας πως στην Ουγγαρία η κατασκευάστρια εταιρεία του φράχτη αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το συρματόπλεγμα που στόχο δεν έχει την αποτροπή, αλλά τη δολοφονία μεταναστών και προσφύγων.
Στην πλατεία των Καστανιών πραγματοποιήθηκε πορεία των διαδηλωτών, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ, προς το τελωνείο που βρίσκεται στην άκρη του χωριού.
Εκεί, τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ανάρτησε πανό στην πρόσοψη του τελωνείου, στο οποίο αναγραφόταν: «Μέσα οι πρόσφυγες, έξω οι ναζί. Ανοίξτε τα σύνορα, έξω η FRONTEX».
Νωρίτερα στο χωριό, ομάδα 7-8 χρυσαυγιτών μοίρασε φυλλάδια εναντίον των μεταναστών στους κατοίκους. Στον δρόμο της επιστροφής τα πούλμαν των διαδηλωτών συνάντησαν και ομάδα 100 προσφύγων που περπατούσαν στην Εγνατία.
25/01/2016