Search...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΤΟ "ΠΡΟΤΥΠΟ" ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ...

Αντιμεταναστευτικός φράχτης
Το ουγγρικό κράτος του αυταρχικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν ετοιμάζεται να εφαρμόσει μία ντροπιαστική πολιτική: την ανέγερση αντιμεταναστευτικού φράχτη σε όλο το μήκος της ουγγροσερβικής μεθορίου
Βίκυ Καπετανοπούλου

Νέα τείχη υψώνονται στην Ευρώπη. Κυριολεκτικά.
Μετά τον ελληνικό αντιμεταναστευτικό φράχτη στον Εβρο και το τείχος που επεκτείνει τώρα η Βουλγαρία στα σύνορά της με την Τουρκία για τον ίδιο λόγο (έχοντας κι οι δύο αποτύχει να αποτρέψουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που απλώς αλλάζουν διαδρομές), σειρά παίρνει η Ουγγαρία του «δικτάτορα» Βίκτορ Ορμπαν, κατά το βιτριολικό σχόλιο που του πέταξε κατάμουτρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου.
Του αιρετικού, αυταρχικού (ακρο)δεξιού πρωθυπουργού, που δεν χάνει ευκαιρία να αναμοχλεύει μισαλλόδοξα πάθη στην ουγγρική κοινή γνώμη και να κονταροχτυπιέται σε ξενοφοβία με τους εξτρεμιστές εθνικιστές του κόμματος Jobbik, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα από την οποία ολοένα χάνει ψήφους.
Στο πλαίσιο λοιπόν της σκληρής αντιμεταναστευτικής της πολιτικής, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει το τρίτο διαχωριστικό τείχος στα Βαλκάνια, στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, που θα έχει ύψος 4 μέτρων και θα εκτείνεται κατά μήκος των 175 χιλιομέτρων της ουγγροσερβικής μεθορίου.
Στόχος να ανακόψει τα πρωτοφανή κύματα απελπισμένων αντρών, γυναικών και παιδιών που βιώνουν μια νέα οδύσσεια έπειτα από αυτή της Μεσογείου.
Προσανατολίζονται από τις ράγες τρένων, διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο και διανύουν για μέρες ολόκληρες δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, με ποδήλατα, με κάθε μέσο, περνώντας από δάση, ποτάμια, πόλεις και χωριά για να φτάσουν στην Ουγγαρία από τα νότια Βαλκάνια, με προορισμό συνήθως την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την αναφέρει ως «οδό των δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας τη δραματική, πολλαπλάσια αύξηση προσφύγων και μεταναστών που την ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, εκτεθειμένοι στην εκμετάλλευση των διακινητών, τη βία, την κακοποίηση, τα ατυχήματα.
Βασικές χερσαίες μεταναστευτικές δίοδοι από την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ουγγρικό γραφείο μετανάστευσης, 57.000 «παράτυποι μετανάστες» έχουν φτάσει φέτος στη χώρα, το 95% μέσω Σερβίας.
Από τα στοιχεία όμως προκύπτει πως το 75% αυτών των ανθρώπων προέρχονται από χώρες προσφυγικών πληθυσμών, κυρίως τη Συρία αλλά και το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η Ουγγαρία δέχτηκε το 2014 περίπου 43.000 αιτήσεις ασύλου, όταν το 2012 ο αριθμός τους ήταν μόλις 2.150.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τη χώρα και τον ουγγρικό λαό από την πίεση της μετανάστευσης.
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναζητούν λύση, αλλά η Ουγγαρία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο για την ακραία, μονομερή απόφαση ανέγερσης του τείχους, η οποία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, που επικαλούνται το παράδειγμα του φράχτη σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
«Δεν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα Αουσβιτς», απαντά ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, δηλώνοντας «σοκαρισμένος και έκπληκτος» από το ουγγρικό σχέδιο, που απειλεί να απομονώσει τη χώρα του σε μια περίοδο που εντείνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
«Η ανύψωση τειχών δεν είναι λύση. Η Σερβία δεν είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τους μετανάστες. Δεν είμαστε παρά μια χώρα διέλευσης. Είναι η Σερβία υπεύθυνη για την κρίση στη Συρία;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας με νόημα πως οι μεταναστευτικές ροές προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία.
Τόνισε δε πως το Βελιγράδι δεν πρόκειται να κατασκευάσει δικούς του φράχτες με τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ, παρ’ ότι η τελευταία αποφάσισε να χορηγεί πλέον νόμιμες άδειες σε πρόσφυγες και μετανάστες για να διασχίζουν εντός 72 ωρών την επικράτειά της, ώστε από τη μια να μειωθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν κι από την άλλη να περνούν εύκολα και γρήγορα στη Σερβία. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Ολόκληρη η Ευρώπη, λοιπόν, συνεχίζει να κυνηγάει την ουρά της μπροστά σε τόση δυστυχία, με τις χώρες εντός κι εκτός Ε.Ε. να «καρφώνουν» και να μεταθέτουν το πρόβλημα η μία στην άλλη.
«Μόλις πρόσφατα γκρεμίσαμε τα τείχη στην Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε να ανυψώνουμε νέα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, εκφράζοντας μεν επιφυλάξεις για τα ουγγρικά σχέδια, αναγνωρίζοντας δε πως τα κράτη-μέλη φέρουν την ευθύνη για τη φύλαξη της μεθορίου τους.
«Σε ό,τι αφορά τους φράχτες στην Ισπανία και την Ελλάδα, τα αιτήματα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση απορρίφθηκαν, επειδή η Επιτροπή δεν πιστεύει πως αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία των συνόρων», ξεκαθάρισε η Μπερτό.

Καταδίκη από οργανώσεις

Την προοπτική ανύψωσης του τείχους στην Ουγγαρία καταδίκασαν ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Αμνηστία και πλείστες αντιρατσιστικές οργανώσεις. «Απλά η τιμή για την παράνομη διακίνηση θα ανεβεί κι άλλο.
Οι πρόσφυγες δεν θα εξαφανιστούν, έχουν πουλήσει τα πάντα γι’ αυτό το ταξίδι. Ενα ποτάμι θα βρίσκει πάντα μια διέξοδο», καταγγέλλει το Κέντρο Προστασίας Ασύλου στο Βελιγράδι, τονίζοντας πως το μόνο που επιφέρουν τα αντιμεταναστευτικά τείχη είναι κακουχίες σε ανθρώπους εξαθλιωμένους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας απέρριψε κάθε σύγκριση με το «σιδηρούν παραπέτασμα» που κατέρρευσε το 1989, κάνοντας λόγο για «λανθασμένους ιστορικούς παραλληλισμούς» που δεν αφορούν τις συνθήκες στην Ευρώπη επί Ψυχρού Πολέμου, αλλά μια νέα ευρωπαϊκή «πρόκληση» που έχει να κάνει με τη μαζική εισροή ανθρώπων «από τρίτες χώρες».
Η κυβέρνηση Ορμπαν έχει καταφύγει άλλωστε σε ωμή ισλαμοφοβική και τρομολαγνική ρητορεία, ισχυριζόμενη πως οι μουσουλμάνοι μετανάστες απειλούν τους χριστιανούς της Ευρώπης.
Ενδεικτικό το ερωτηματολόγιο που στάλθηκε -εν όψει περαιτέρω αυστηροποίησης της αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας- σε 8 εκατομμύρια πολίτες της Ουγγαρίας και διερευνά μεταξύ άλλων αν οι αλλοδαποί απειλούν τα μέσα βιοπορισμού τους ή αν προωθούν την τρομοκρατία!
«Αν έρθετε στην Ουγγαρία, δεν μπορείτε να πάρετε τις δουλειές των Ούγγρων», γράφουν οι αφίσες που έχουν κατακλύσει μικρές και μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της κυβερνητικής καμπάνιας. Ακτιβιστές που προσπάθησαν να τις σκίσουν συνελήφθησαν, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απάντησε μέσω δικής της αντι-εκστρατείας στο μετρό της Βουδαπέστης, αναρτώντας αφίσες προσφύγων που έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στην ουγγρική κοινωνία.
Το θέμα είναι πόσοι στ’ αλήθεια θέλουν να δουν και να ακούσουν...

20/6/2015