Search...

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΝΕΚΡΟΥΣ

της Κρινιώς Παππά 

Berlin Wall cross

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξαφανίστηκαν από το κέντρο του Βερολίνου οι 14 λευκοί σταυροί, που τα τελευταία 10 χρόνια μνημόνευαν αυτούς που έχασαν την ζωή τους, προσπαθώντας να περάσουν το σύνορο από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Στην θέση τους έμειναν τα κενά μαύρα μεταλλικά πλαίσια και ένα σημείωμα: «Καμία σκέψη δεν λαμβάνει χώρα εδώ».
Οι σταυροί εμφανίστηκαν ξανά την Δευτέρα, σε τείχη και φράχτες, που σηματοδοτούν τις παρυφές της Ευρώπης, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Μελίλια, στη βόρεια ακτή της Αφρικής. Μπορεί εμείς να μην πυροβολούμε ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, έχουμε όμως περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, που πεθαίνουν προσπαθώντας να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως δήλωσε ο Philipp Ruch, επικεφαλής του Κέντρου για την Πολιτική Ομορφιά, της ακτιβιστικής καλλιτεχνικής ομάδας που αυτοσυστήνεται ως «μια καταδρομική ομάδα για την οικοδόμηση της ηθικής ομορφιάς, της πολιτικής ποίησης και της ανθρώπινης μεγαλοψυχίας»

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Σε μια από τις πιο συχνά αναφερθείσες μελέτες, ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα ευρωπαίων δημοσιογράφων  διαπιστώνεται πρόσφατα ότι τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 14 χρόνια. Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο φέτος και μόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Το Κέντρο για την Πολιτική Ομορφιά αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό! Στην ιστοσελίδα τους άλλωστε μας ενημερώνουν, ότι ασκούν εδώ και μερικά χρόνια μια παράλληλη -ωραιότερη- γερμανική εξωτερική πολιτική υπολογίζοντας στην ανθρωπότητα ως όπλο.
Αύριο, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου λοιπόν, μας καλούν στην «Πρώτη Ευρωπαϊκή Πτώση των Τειχών», μια ειρηνική επανάσταση που συνδέουν άμεσα με αντίστοιχες κινήσεις που οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου. Δύο ημέρες πριν από την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η ομάδα σχεδιάζει να στείλει μέχρι τρία πούλμαν από το Βερολίνο προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, για να «γκρεμίσουν το ευρωπαϊκό τείχος». Στην σελίδα crowdfunding τους, παρέχουν μάλιστα οδηγίες για το πώς μπορεί να διαλυθεί ένας φράχτης με σκίτσα που θυμίζουν οδηγίες του Ikea κι ένα βιντεάκι με τα απαραίτητα για τους επίδοξους «ήρωες των τειχών».
Την Κυριακή, στην καρδιά της Ευρώπης θα έχουμε μια ακόμα ευκαιρία να μιλήσουμε για την κατάργηση των φραγμών, των περιορισμών και της ανελευθερίας στην Ευρώπη, για την ελεύθερη μετακίνηση και την δημοκρατία. Ταυτόχρονα, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, πολλαπλασιάζονται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και παραμένουν φονικά σφραγισμένα. Στα νέα συρματοπλέγματα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, παράνομες κατασκευές σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν πείνα, αφυδάτωση, βία και θάνατο ή οδηγούνται σε εναλλακτικές θαλάσσιες οδούς προς την γη της επαγγελίας, σε ναυάγια που δεν γίνονται πάντα πρωτοσέλιδα.
Στα σύνορα αυτά, μια μικρή ομάδα θα επιχειρήσει να τιμήσει την επέτειο με τον μοναδικό τρόπο που της αξίζει, «όχι με θερμά λόγια αλλά με κόφτες». Ο χρηματικός τους στόχος έχει ήδη καλυφθεί κατά 477% και το κάλεσμα για συμμετοχή ήταν ανοιχτό σε όλους. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την «ειρηνική και νομικά αψεγάδιαστη υπαίθρια θεατρική παράσταση στην μακρύτερη σκηνή του κόσμου». [1]

Η ιστοσελίδα της δράσης – Crowdfunding
http://www.indiegogo.com (στα γερμανικά)

Η ιστοσελίδα της ομάδας
http://www.politicalbeauty.de (στα γερμανικά)


6/11/2014