Search...

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

"ΕΛΛΑΔΑ: ΣΥΝΟΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΥ"

Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr


Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το τελευταίο εννεάμηνο καταγράφονται, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων προσφύγων-μεταναστών, δεκάδες νέα περιστατικά απαγόρευσης με κάθε μέσο της εισόδου στη χώρα ή υποχρεωτικών επαναπροωθήσεων.

Δεκάδες νέα περιστατικά επαναπροωθήσεων στα ελληνικά σύνορα καταγράφει για την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Μάρτιο η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύεται σήμερα με τίτλο «Ελλάδα: σύνορο ελπίδας και φόβου. Μετανάστες και πρόσφυγες απωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης».
«Η νέα έρευνα [...] δεν είναι, ίσως, αρκετή για να αποδείξει με βεβαιότητα ότι οι απωθήσεις είναι συστηματικές -με την έννοια ότι συνιστούν εσκεμμένη πολιτική. Ομως, το ίδιο το πλήθος των αξιόπιστων καταγγελιών για απωθήσεις που κατόρθωσε να τεκμηριώσει η Διεθνής Αμνηστία κατά τους τελευταίους εννιά μήνες δείχνει ότι είναι συνήθεις», αναφέρει.
H οργάνωση καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα έξω από το μετρό Κατεχάκη, κοντά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 94.000 υπογραφές από την Ευρώπη και το Ισραήλ εναντίον των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, όμως ο υπουργός δεν δέχτηκε να συναντηθεί με την οργάνωση για να τις παραλάβει, παραπέμποντας στον υπαρχηγό της Αστυνομίας.
Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, εξέφρασε στην «Εφ.Συν.» τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση της οργάνωσης.
Αλλωστε, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει άρνηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας να απαντήσουν σε ερωτήσεις σε σχέση με τα περιστατικά που καταγγέλλονται.
Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις 67 μεταναστών και προσφύγων. Οι 38 ισχυρίστηκαν με πειστικότητα ότι απωθήθηκαν τουλάχιστον μία φορά στον Έβρο ή στο Αιγαίο (ένας είχε πέσει θύμα επαναπροώθησης και στις δύο περιοχές). Είναι οι περισσότεροι Σύροι και ακολουθούν Αφγανοί, Ιρανοί και Μαυριτανοί.
«Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Πάρα πολύ συχνά, αντί να βρουν άσυλο, αντιμετωπίζονται με βία και εκφοβισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έγδυσαν, τους έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, ακόμα και τους σημάδευαν με τα όπλα πριν τους απωθήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία. Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις απωθήσεις είναι κρατικά όργανα. Επομένως, οι ελληνικές αρχές φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις ενέργειές τους. Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ανοιχτά την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική των απωθήσεων και να διασφαλίσουν τον τερματισμό της», δήλωσε ο Τζoν Νταλχούσεν, διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Ανάμεσα στα περιστατικά επαναπροώθησης βρίσκονται και αυτά για τα οποία είχε δημοσιεύσει πρωτογενείς μαρτυρίες θυμάτων η «Εφ.Συν.»: η επαναπροώθηση 40 προσφύγων στον Έβρο στις 27 Οκτωβρίου, η επαναπροώθηση 150 προσφύγωναπό το Πραγγί Ορεστιάδας στις 12 Νοεμβρίου και η επαναπροώθηση ενός 19χρονουκαι ενός 17χρονου από το Διδυμότειχο τον Νοέμβριο, ενώ περίμεναν το λεωφορείο για την Αθήνα.
Εκτενής είναι η καταγραφή του τραγικού πνιγμού των προσφύγων στο Φαρμακονήσι και του τραυματισμού των προσφύγων από πυροβολισμούς του Λιμενικού στις 6 Μαρτίου στη Χίο, όπως και των αντιφάσεων στις οποίες έπεσαν οι ελληνικές αρχές περιγράφοντας τα περιστατικά. Επιφυλάξεις εκφράζει η οργάνωση για την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο εισαγγελέας Ορεστιάδας για την επαναπροώθηση στο Πραγγί.
Εκτός από την ευθύνη των ελληνικών αρχών, η οργάνωση βάζει στο στόχαστρο το δόγμα της Ευρώπης Φρούριο που εφαρμόζει η Ε.Ε. και τη FRONTEX,τη συνοροφυλακή της Ε.Ε. Η οργάνωση ζητά από τη FRONTEX να αναστείλει τις επιχειρήσεις «Ποσειδών» στην Ελλάδα εξαιτίας της απροθυμίας της χώρας μας να αντιμετωπίσει σοβαρά τις κατηγορίες για επαναπροωθήσεις.

Σχετικά θέματα:


29/04/14
http://www.efsyn.gr/?p=193387