Search...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Για το θέμα της καταγγελθείσας επαναπροώθησης των 150 Σύριων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας, Πασχάλης Συριτούδης, δήλωσε στις 23-11-13 στους εκπροσώπους της ομάδας πολιτών που του επέδωσαν το κείμενο-διαμαρτυρία για το περιστατικό, ότι όντως η Αστυνομία δέχθηκε κλήση εκείνη την ημέρα για την παρουσία μεταναστών στο Πραγγί και αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο. Σύμφωνα, πάντα, με όσα υποστήριξε ο κ. Συριτούδης, εντοπίστηκαν 13 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν με το λευκό όχημα (κλούβα) στο Ισαάκιο, όπου παρέμειναν για δύο ημέρες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Μεταναστών του Φυλακίου. Σχετικά με τις καταγγελίες κατοίκων του χωριού, που έκαναν λόγο για την παρουσία περίπου 80 ατόμων στην αυλή της εκκλησίας και άλλων τόσων σε κοντινή στο χωριό δασική έκταση, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας εξέφρασε την αμφιβολία του, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε. Δ. Ε.) που έχει διαταχθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης, θα ληφθούν και καταθέσεις των κατοίκων για να διαφωτιστεί το στοιχείο που αφορά τον αριθμό ατόμων της ομάδας προσφύγων.

Πάντως, ο κ. Συριτούδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν πράγματι περίπου 150 οι Σύριοι που βρέθηκαν στο Πραγγί, ωστόσο, την ώρα που έφτασε η Αστυνομία, βρέθηκαν μόνο 13. «Μπορεί να μην τους προλάβαμε…», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας δε σε όσους ισχυρίζονται πως το απόγευμα εκείνης της ημέρας εμφανίστηκαν περισσότερες από μία κλούβες της Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής υποστήριξε πως εδώ και ένα χρόνο η Αστυνομική Διεύθυνση διαθέτει μόνο μία μικρή άσπρη κλούβα, καθώς η δεύτερη, μεγαλύτερη, που βρίσκεται σταθμευμένη μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Αμφιβολίες εξέφρασε και για τους ισχυρισμούς του Σύριου πρόσφυγα που μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και κατήγγειλε στην μαρτυρία του παραπλάνηση των προσφύγων από μέρους των Αστυνομικών, οι οποίοι, ενώ τους διαβεβαίωναν ότι θα τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, σε κάποιο Κέντρο Μεταναστών, τελικά τους μετέφεραν στο ποτάμι για να τους επαναπροωθήσουν. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη μαρτυρία γίνεται λόγος ακόμη και βίαιες συμπεριφορές Αστυνομικών σε βάρος ανθρώπων που ζητούσαν απελπισμένα βοήθεια. «Έχω απαντήσει στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, έχει εκδοθεί και επίσημο δελτίο τύπου της Αστυνομία για τους 13 Σύριους που εντοπίσαμε στο Πραγγί. Εξάλλου βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ε. Δ. Ε. που θα δώσει απαντήσεις…», δήλωσε ο κ. Συριτούδης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «γνωρίζει πολύ καλά το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται, και πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξαν βίαιες συμπεριφορές από αστυνομικό σε βάρος μετανάστη».

Τέλος, ανέφερε πως συχνά οι μετανάστες τηλεφωνούν από Τουρκικό έδαφος στις Ελληνικές αρχές ή σε διάφορους Οργανισμούς, χρησιμοποιώντας το σήμα ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να δημιουργήσουν σενάριο δίωξής τους εντός ελληνικών συνόρων.