Search...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΔΟΘΕΙΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Α.Δ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τι έγιναν οι 150 Σύριοι πρόσφυγες πολέμου στο Πραγγί;

Απαντήστε ΤΩΡΑ, σταματήστε τις επαναπροωθήσεις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες διεθνών και ελληνικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων για τους πρόσφυγες, που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (push backs), κυρίως Συρίων, τόσο από τα θαλάσσια, όσο και τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, στον Έβρο. Κάνουν λόγο, μάλιστα, για μόνιμη τακτική και πρακτική που εμποδίζει τους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, να έχουν πρόσβαση σε διεθνή προστασία και να αιτηθούν άσυλο.
Στις 12 Νοεμβρίου 2013 εντοπίστηκε στο χωριό Πραγγί του δήμου Διδυμοτείχου ομάδα 150 περίπου προσφύγων από τη Συρία (μια στο προαύλιο της εκκλησίας και μια σε κοντινό αλσύλιο), την οποία φέρεται να συνέλαβε και να απομάκρυνε η αστυνομία. Από τότε αγνοείται η τύχη των ανθρώπων αυτών, μεταξύ των οποίων (σύμφωνα με μαρτυρίες) περιλαμβάνονταν και οικογένειες με παιδιά. Παρότι η ΕΛ. ΑΣ αρνείται το περιστατικό, υπάρχουν μαρτυρίες ντόπιων και φωτογραφικά ευρήματα που το επιβεβαιώνουν, ενώ στο περιστατικό αναφέρθηκαν με σχετικές ανακοινώσεις τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και άλλες οργανώσεις. Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” (21 Νοεμβρίου 2013), οι 134 από τους 150 Σύριοι πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην Τουρκία. Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις 34χρονου Σύριου, που υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, ενώ κάποιοι από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν και υπέστησαν αστυνομική βία.

Παρά τη συνεχή άρνηση των ελληνικών αρχών να παραδεχτούν τις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές, αυτές φαίνεται να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα και με την έκθεση «Σπρωγμένοι προς τα πίσω – Συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων στο Αιγαίο και τα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα», που παρουσίασε στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική ΜΚΟ Pro Asyl, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες και προσωπικές συνεντεύξεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο.
Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές και την Α.Δ.Ορεστιάδας, να μην αγνοήσουν τις καταγγελίες και να διερευνήσουν το περιστατικό στο Πραγγί, δίνοντας πειστικές απαντήσεις για την τύχη των 150 ανθρώπων- προσφύγων από τη Συρία. Να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα, για το τι έγιναν και που κατέληξαν οι 150 βασανισμένες ψυχές που το μοναδικό αμάρτημά τους ήταν ότι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας τους.
Να σταματήσουν αλλά και να διερευνηθούν από τις δικαστικές αρχές οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών- προσφύγων από την ΕΛ. ΑΣ και τη Frontex και να τιμωρηθούν οι δράστες των παράνομων επιχειρήσεων, που παραβιάζουν τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι μεταναστευτικές ροές δεν αντιμετωπίζονται με “φράχτες” και “άτυπες αναγκαστικές επιστροφές”, ξυλοδαρμούς προσφύγων και βία από τους αστυνομικούς, αλλά με μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική, που θα σέβεται τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, θα προστατεύει τον αδύναμο, τον πρόσφυγα πολέμου και δεν θα τον ποινικοποιεί.

Σταματήστε άμεσα τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Απαντήστε άμεσα στο ερώτημα για την τύχη των 150 Σύριων προσφύγων πολέμου

Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών