Search...

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΡΗΝΟΣ


Εθνικό πένθος στην Ιταλία. Όλη η χώρα είναι σε κατάσταση σοκ μετά τη βύθιση πλοίου προερχόμενου από το Κέρας της Αφρικής, το οποίο μετέφερε 500 ανθρώπους. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες τραγωδίες στη Λαμπεντούζα. Η Ιταλία έχει στραφεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους για βοήθεια, όμως η τραγωδία δείχνει να μην έχει τέλος.
Παλεύουν με τα κύματα. Δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Το όνειρο για αυτούς τελειώνει μερικά μέτρα από την ακτή, ενώ η Ιταλία φαινόταν να είναι τόσο κοντά. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι Σικελικές ακτές έχουν γεμίσει πτώματα. Η Λαμπεντούζα έχει μετατραπεί σε σκηνικό τραγωδίας. Οι δουλέμποροι πέταξαν 13 νέους από την Ερυθραία στη θάλασσα. Οι συνταξιδιώτες τους βρίσκονται στην ακτή. Προδομένοι.

Τα τελευταία 25 χρόνια, 20 χιλιάδες άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Όλοι θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Χωρίς κάποιον επικεφαλής, χωρίς κοινή φωνή και έχοντας να αντιμετωπίσουν σκληρά μέτρα. Ένας παράνομος μετανάστης πεθαίνει κάθε ημέρα στην προσπάθειά του να φτάσει στην Ιταλία. Για όσους καταφέρουν να επιζήσουν υπάρχει μόνο πόνος και θρήνος για τις οικογένειες που άφησαν πίσω στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Σομαλία και τις άλλες χώρες που μαστίζονται από εμφυλίους πολέμους. Οι άνθρωποι εκεί θρηνούν για τους συγγενείς τους, που έφυγαν και εξαφανίστηκαν. Στις 11 Αυγούστου άλλο ένα πλοίο εμφανίστηκε στις ακτές της Κατάνια. ‘Έξι άνθρωποι πέθαναν στη θάλασσα. Μερικές ημέρες αργότερα, κάποιοι λουόμενοι βοήθησαν μερικούς άλλους να φτάσουν στην ακτή. Πολλές φορές οι τραγωδίες περνούν απαρατήρητες. Οι ψαράδες μπορεί να εντοπίζουν πτώματα. Στην ίδια περιοχή πριν από δύο χρόνια 213 άνθρωποι πνίγηκαν. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων κατάφεραν να διασώσουν 527. Σήμερα το νησί φαίνεται ανίσχυρο μπροστά στο ανθρώπινο δράμα.
Από την αρχή του 2013 περισσότεροι από 22.000μετανάστες έφτασαν στις ακτές της νότιας Ιταλίας. Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από αυτόν για το 2012. Μετά την Αραβική Άνοιξη, ο αριθμός των μεταναστών έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Η ελβετική τηλεόραση επικοινώνησε με τον αρμόδια επίτροπο για θέματα μετανάστευσης ρωτώντας τον τί μπορεί να γίνει για αυτό.
Από την αρχή του χρόνου 200 ζωές χάθηκαν στη Μεσόγειο. Η τραγωδία μοιάζει να μην έχει τέλος.
«Αυτό το τραγικό δυστύχημα είναι σοκαριστικό. Δεν είχαμε τέτοιου είδους τραγωδία εδώ και καιρό. Την παρέμβαση της Ευρώπης ζητούν πολλοί, θεωρώντας ότι το δράμα μπορεί να αποφευχθεί» δήλωσε, συνεχίζοντας: «Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να πείσουμε τις κυβερνήσεις των χωρών τις οποίες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν αυτοί οι άνθρωποι, να τους βοηθήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν βοήθεια από την Ευρώπη, στις χώρες στις οποίες βρίσκονται, ώστε να μην χρειαστεί να κάνουν ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι στην Ιταλία, την Κύπρο, την Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα. Είναι επίσης σημαντικό τα σύνορα να είναι ανοιχτά».
Ο ΟΗΕ πρέπει να κάνει κάτι ώστε τα πλοία να μην αποτελούν σανίδα σωτηρίας, αλλά αυτό είναι δύσκολο.
«Ο ΟΗΕ προσπαθεί να πείσει τις Λιβυκές αρχές να δεχτούν πολίτες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει πολλά. Δεν μπορούμε να στήσουμε καταυλισμούς αν δεν το εγκρίνει η κυβέρνηση» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η αποτυχία είναι πικρή για τους εργαζόμενους σε αυτήν την υπηρεσία του Οργανισμού, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα.
Η Λαμπεντούζα αποτελεί πέρασμα προς την Ευρώπη για τους μετανάστες, αλλά δεν είναι το μόνο. Ο ισπανικό θύλακας της Μελίγα έχει γνωρίσει την απόγνωση όσων αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Η Γαλλική τηλεόραση ήρθε σε επαφή με κάποιους που έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να περάσουν στην άλλη πλευρά.
Δεξιά η Αφρική – αριστερά η Ευρώπη. Τα 11 χιλιόμετρα που τις χωρίζουν μοιάζουν αγεφύρωτα. Στις 17 Σεπτεμβρίου οι αρχές δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα ενάντια στη μαζική επίθεση παράνομων μεταναστών. Τις εικόνες κατέγραψαν κάμερες παρακολούθησης. Οι άνθρωποι ορμούσαν στο φράχτη, πηδούσαν στο κενό για να ξεφύγουν παρά τα συρματοπλέγματα. Ρίσκαραν τη ζωή τους.
Τα σύνορα ελέγχονται 24 ώρες το 24ωρο. Εκείνη την ημέρα οι φύλακες είδαν το κόκκινο φως, που υποδείκνυε την περιοχή στην οποία γίνεται επίθεση. Υπάρχουν 109 κάμερες και οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο σε 4 λεπτά. Όμως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.
122 μετανάστες κατάφεραν να περάσουν. Οι κάμερες παρακολούθησης τους κατέγραψαν να περνούν στον Παράδεισο. Τις πρώτες ημέρες θα αναγκαστούν να κρυφτούν.
Ξαναβρήκαμε τους παράνομους μετανάστες που κατάφεραν να περάσουν στο κέντρο της Μελίγια. Όλοι προέρχονται από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Προετοίμαζαν το πέρασμά τους για πολλές εβδομάδες. Γνώριζαν ότι δεν θα καταφέρουν να περάσουν όλοι.
Ο 25χρονος Τζάνγκο έφυγε από το Μάλι πριν από 2 χρόνια. Έχει επιχειρήσει να περάσει στην Ευρώπη 6 φορές.
«Ήμασταν 350-400 συρθήκαμε σε απόσταση 50 μέτρων από το φράχτη. Μας έκαναν σήμα να επιτεθούμε στο φράχτη. Ο Μαροκινός στρατός άρχισε να μας πετάει πέτρες. Ο μόνος τρόπος να περάσουμε ήταν να αντεπιτεθούμε» δήλωσε ο νεαρός.
Σήμερα βρίσκονται σε κέντρο κράτησης. Παραμένουν σε καθεστώς παρανομίας αλλά δεν αντιμετωπίζουν την απέλαση.
Ο Μοχάμεντ είναι από το Κονακρί της Γουινέας. Χρειάστηκαν 10 προσπάθειες για να καταφέρει να περάσει.
«Έβαλα σε κίνδυνο τη ζωή μου. Ή θα πεθάνω ή θα βρω την ευτυχία. Παρόλο που υπάρχει κρίση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη και η Αφρική είναι σαν να συγκρίνεις τον παράδεισο με την κόλαση» δήλωσε ο Μοχάμεντ.
Μοιάζει με την επίσημη είσοδο στον παράδεισο. Κάθε μέρα 15 με 20 χιλιάδες πεζοί και οχήματα περνούν τα σύνορα. Μόνο από το Μαρόκο επιτρέπεται να περάσουν για εμπορικές συναλλαγές.
Το απόλυτο όπλο για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών είναι αυτή η μικρή συσκευή. Εντοπίζει τους χτύπους της καρδιάς αυτών που είναι κρυμμένοι στα αυτοκίνητα. Με την παραμικρή προειδοποίηση, οι αρχές αδειάζουν τα φορτία και τα ελέγχουν.
Ωστόσο, οι αρχές ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα της συσκευής. Αιτία το γεγονός ότι πολλοί από τους παράνομους μετανάστες που κρύβονται σε οχήματα, μπορεί να είναι αναίσθητοι. Χρειάζονται αρκετά λεπτά για να ξεφύγουν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Ο άνθρωπος είναι ζωντανός. Πλήρωσε 3000 ευρώ για περάσει παράνομα. Χρήματα που πλέον έχουν πάει χαμένα.
Είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Δεν θα παραιτηθεί. Ο λόγος είναι απλός. Μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης προτιμά να ζήσει στην Ευρώπη.

04/10 15:41 CET

Copyright © 2013 euronews

http://gr.euronews.com/2013/10/04/african-migrants-deadly-mediterranean-crossing-the-unending-toll/