Search...

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΩΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ "ΦΡΑΧΤΗ", STOP ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ


Ορεστιάδα, Απρίλιος 2012

Παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αρνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει έστω και με “ένα ευρώ” την κατασκευή του “φράχτη στον Έβρο”, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η “συγκυβέρνηση του μνημονίου και της υποταγής”, εμμένουν και επιμένουν στην κατασκευή του “τείχους του αίσχους” και της ντροπής. Εμμένουν και επιμένουν γνωρίζοντας πολύ καλά πως “ο φράχτης” δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα, ακόμη, “επικοινωνιακό τρικ”, χωρίς καμία ουσιαστική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του “φυσικού φαινομένου” της μετανάστευσης, το οποίο εντείνεται από πολέμους, “ανθρωπιστικές” επεμβάσεις, φτώχια, ανέχεια, δικτατορικά καθεστώτα...

Ένα “επικοινωνιακό τρικ” αξίας 3,5 εκ. ευρώ τα οποία θα “βγουν” και θα πληρωθούν από τον “ελληνικό προϋπολογισμό” και το “πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων”, την ίδια στιγμή που μισθοί και συντάξεις περικόπτονται, η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια για την ενίσχυση των δημοσιοοικονομικών της χώρας αποκτά “γερμανο-κατοχικά” χαρακτηριστικά, οι προνοιακές- κοινωνικές δομές καταργούνται, οι αυτοκτονίες επαγγελματιών, μισθωτών και συνταξιούχων έχουν αυξηθεί, η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί “πολυτέλεια”, η παιδεία πνέει τα λοίσθια και μόνο η καταστολή και αστυνομοκρατία “ανθεί και βασιλεύει”.

Η αλήθεια είναι μια και είναι μοναδική: Ο “φράχτης- τείχος” δεν πρόκειται να λύσει και να αντιμετωπίσει καμία μεταναστευτική ροή. Δεν αποτελεί “λύση στο πρόβλημα”, αλλά δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα. Το ξέρουν και το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι “εμπνευστές” όσο και οι “υποστηρικτές” του. Αυτό που θα καταφέρει, εκτός του να “μεταφέρει” σε πιο επικίνδυνα και “ακριβά” περάσματα τους μετανάστες- πρόσφυγες- διωκόμενους, είναι να “σημαδέψει” μια περιοχή, τον Έβρο και την Ορεστιάδα, να την κάνει “δακτυλοδεικτούμενη” για ένα “έργο” που στερείται κάθε έννοιας ανθρωπιάς, πολιτισμού, που πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ποινικοποιεί τη μετανάστευση και στοχοποιεί το μετανάστη. Αποδεικνύει την πολιτική πενία που χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όπου απουσία “πολιτικών” για το μεταναστευτικό καταφεύγει στην εύκολη λύση της καταστολής και εγκληματοποίησης της μετανάστευσης. Λες κι οι παππούδες μας δεν ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας δεν ήταν μετανάστες...

Το “συγκριτικό πλεονέκτημα” της διασυνοριακότητας μιας περιοχής, όπως του δήμου Ορεστιάδας, που για χρόνια έχει πληγεί από αποκλεισμούς, απαξίωση και δακτυλοδεικτισμούς, δεν αναδεικνύεται ούτε προβάλλεται με “φράχτες- τείχη”, αλλά με γέφυρες, δρόμους και περάσματα αλληλεγγύης, φιλίας, κατανόησης, αποδοχής και συνύπαρξης με το διαφορετικό. Η υποκρισία πρέπει να λάβει τέλος.

Αλήθεια, υπάρχει ένας, έστω ένας, “σοβαρός” άνθρωπος που θα “έριχνε” περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το “φράχτη” ώστε να “αντιμετωπίσει” το 1,63% των μεταναστευτικών ροών που “χρησιμοποιούν” το συγκεκριμένο σημείο; Όσο κι αν “φαίνεται” ή “ακούγεται” απίστευτο, ή καλύτερα ούτε “φαίνεται ούτε ακούγεται” γιατί δε συμφέρει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από την περιοχή κατασκευής των 10,5 χιλιομέτρων του “φράχτη” εισήλθαν το 2011 περίπου 900 μετανάστες, σε ένα σύνολο 55 χιλιάδων εισόδων από την περιοχή του Έβρου. Δια της “απλής μεθόδου των τριών” προκύπτει το πραγματικό και ιδιαιτέρως “αποτελεσματικό” ποσοστό του 1,63% στην “αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης” με κόστος 3,5 εκ. ευρώ! Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν, αλλά μόνο για το “φράχτη”. Εξάλλου από τις τσέπες των Παπουτσο- Χρυσοχοΐδηδων θα “βγουν”;

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υπάρχει «μία» για αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα, με την πρώτη πλημμύρα, να «σπάνε» αναχώματα, λόγω έλλειψης συντήρησης, σπίτια να πλημμυρίζουν, αγροτικές υποδομές και καλλιέργειες να καταστρέφονται. Για αυτές τις πραγματικές ανάγκες, το κράτος δεν “έχει” και δεν “δίνει”, παρά μονάχα κατόπιν...καταστροφής.

Τα ψέματα τελείωσαν, η ώρα της αλήθειας, της επιλογής και της ευθύνης απέναντι στο σήμερα και το αύριο, απέναντι στους εαυτούς και τα παιδιά μας, στην ίδια την ιστορία, ήρθε.

Λέμε ΟΧΙ στο “φράχτη- τείχος” της ντροπής, της βαρβαρότητας, της απανθρωπιάς, της απαξίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.
Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε το “Γκουαντάναμο” της Ευρώπης.
Κανένας άνθρωπος δεν είναι “εχθρός” μας. Εχθρός μας είναι η φτώχεια.
Στο έγκλημα που σχεδιάζουν δεν θα γίνουμε συνένοχοι.
Βροντοφωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη “σταματήστε το φράχτη”.