Search...

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ορεστιάδα, 12 Απριλίου 2012

Με κεντρικό σύνθημα “σταματήστε το φράχτη στον Έβρο” και τη συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων που αντιδρούν στην προοπτική τοποθέτησης “φράχτη” στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 11 Απριλίου 2012, συγκέντρωση- δράση στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας.
Η δράση ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινής γνώμης αλλά και ανάληψης της ατομικής ευθύνης απέναντι στη “βαρβαρότητα του φράχτη”, περιελάμβανε την προβολή ντοκιμαντέρ, δραματοποιημένη απαγγελία ποιημάτων, συγκέντρωση υπογραφών, συζήτηση μεταξύ συμμετεχόντων και διερχομένων που στάθηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ή μέρος της.
“Σταματήστε τον φράχτη στον Έβρο”, έγραφε ένα πανό κι ένα άλλο “Stop Evros Wall” ενώ τα πλακάτ που είχαν τοποθετηθεί ανέφεραν πως “Αν είναι θέμα αρχών το χτίσιμο του φράχτη είναι θέμα αξιών να τον σταματήσουμε” κι ένα άλλο “αναρωτιόταν” αν “είναι ο φράχτης που θα σε σώσει άνθρωπε;” Το αναπάντητο ερώτημα αν “το επόμενο χαράτσι θα είναι για το φράχτη”, έθετε ένα ακόμη πλακάτ, ενώ ένα άλλο, που είχε τοποθετηθεί στο σημείο συγκέντρωσης υπογραφών κατά του “φράχτη”, ρωτούσε τους πολίτες που “θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους;” Στο βάρβαρο και απάνθρωπο “φράχτη” ή στο κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών. Παράλληλα, έγινε διανομή φυλλαδίων στα οποία γινόταν αναφορά στην αναποτελεσματικότητα του “φράχτη”, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλά απλά να τις μετακινήσει προς άλλα “περάσματα”, ενώ υπογραμμιζόταν πως διατίθενται 3,5 εκ. ευρώ για ένα “έργο” που θα “αντιμετωπίσει” το 1,63% της μετανάστευσης από την περιοχή του Έβρου. Καταγγέλονταν, επίσης, οι ακολουθούμενες πολιτικές που “στοχοποιούν το μετανάστη” αλλά και την ίδια την περιοχή του Έβρου, που θα σημαδευτεί από ένα “μνημείο βαρβαρότητας”, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ